Vrijwilligerswerk

Er is een mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen in kindertehuis Swarga.
Een prachtige kans om inzicht te krijgen in de Nepalese cultuur, dankbaar werk te verrichten met de kinderen en dit te koppelen aan een vakantie.

Wat hebben we nodig?

Ben je (in opleiding tot) fysiotherapeut, orthopedagoog of leerkracht in het speciaal onderwijs?
Of heb je affiniteit met het organiseren en uitvoeren van activiteiten op het gebied van  handvaardigheid, sport en spel of muziek met gehandicapte kinderen? Of ben je goed in het doen van allerhande kluswerkzaamheden?
En combineer je dit met interesse in een totaal andere cultuur en een dosis flexibiliteit, dan kunnen we je wellicht gebruiken.

Introductie

Voordat je begint met werken, bieden we je een 2-daags introductiepakket aan voor 100 euro.
Dit bestaat uit:

  • Ophalen vanaf het vliegveld in Kathmandu
  • 2 nachten verblijf in het bij het kindertehuis behorende guesthouse “the Heart of Bhaktapur”
  • 2x ontbijt, lunch en diner, thee/koffie/frisdrank
  • Een nepalese taal- en cultuurles van 2 uur
  • Een ½ dag sight-seeing in Bhaktapur om je wegwijs te maken
  • Een toegangskaart tot Bhaktapur (waarde $ 15)

Deze introductie bevelen we je ten zeerste aan.

Hoe ziet een reguliere dag eruit?

Nepalezen staan rond 6.00 uur ’s ochtends op  – zo ook de kinderen in het huis – en beginnen met een kop thee en wat biscuitjes. Vervolgens beginnen de fysiotherapiesessies en/of het maken van huiswerk. Afhankelijk van je capaciteiten heb je hier een taak. Rond 8.00 à 8.30 volgt het ontbijt. Voor de kinderen zal dat zijn “dal bhat” (rijst met linzensaus en groente). Mocht je dat ’s ochtends niet willen dan kun je ook bijv. yoghurt met muesli eten. Daar moet je dan wel zelf voor zorgen. De Bhaktapur curd (yoghurt) is beroemd: dik, romig en zoet, en verkrijgbaar in aardewerken potten bij diverse winkeltje. Muesli is te koop in de lokale supermarkt.

Na het ontbijt help je de kinderen met tanden poetsen en hun schooluniform aantrekken. Daarna gaan ze in optocht naar school, een hele happening waarbij je hulp onontbeerlijk is.

Afhankelijk van je beroep, kennis en vaardigheden werk je vervolgens òf in de daycare òf op een school. Als je fysiotherapeut bent, kan je ook met de daycare kinderen werken, terwijl de werkzaamheden met de andere kinderen weer beginnen rond 15.00 uur nadat ze uit school komen. Ook kun je de Nepalese fysiotherapeute ondersteunen door kennisoverdracht.

Er volgt weer een periode van fysiotherapiesessies, huiswerk, creatieve-, muzikale-, dans- of spelsessies. Om een uur of 18.30 wordt er gegeten, weer dal bhat. Je kunt mee-eten maar bent dat niet verplicht. Bhaktapur kent vele leuke restaurantjes.

Veel gebeurt in overleg. Zaterdag is de vrije dag. Je kunt die dag op je eigen manier besteden maar als er een uitje met de kinderen gepland staat, kan het zijn dat je ingeschakeld wordt om met de begeleiding te helpen. Zo ook bij bijv. ziekenhuisbezoek van een kind.

En verder?

Natuurlijk wil je verder nog wat zien van het land. Een trektocht door de bergen? Raften op één van de snelle rivieren? Naar het Chitwan National Park? Naar Pokhara?
Dat kan. Je kunt het zelf regelen, maar het kan ook via een bevriende en betrouwbare  “trekking agent” geregeld worden. Vraag het aan Krishna.

Meer informatie?

 

Download hier het aanmeldformulier.

Kijk op de nepalese website www.sf-nepal.org voor het aanmeldingsformulier.

Of stuur een mailtje naar yvonneboth@gmail.com een Nederlandse kinderfysiotherapeute die meermalen in Swarga geweest is. We kunnen een belafspraak maken als je daar behoefte aan hebt.